Wakacyjne miesiące to możliwość spędzenia czasu z rodziną, a co więcej, zrobienia czegoś miłego dla najbliższych. To również okazja do zajadania się pysznymi, letnimi owocami. Proponujemy zatem zrobienie wspaniałego, letniego i lekkiego ciasta dla całej rodziny.
Uważajcie tylko z gorącą wodą i jeśli nie czujecie się zbyt pewnie w kuchni, to poproście o pomoc kogoś starszego.
Zosia i Antek ze swoją mamą Kasią podają nam sprawdzony przepis na superpyszny i rodzinny letni serniczek.
Składniki:
1 całe jajo
2 żółtka
½ szklanki cukru
1 kostka masła 200 g
2 serki waniliowe po 400 g, łącznie 800 g
1 i ½ szklanki mleka w proszku
3 łyżki żelatyny (rozpuścić w małej ilości gorącej wody)
1 paczka biszkoptów
2 galaretki truskawkowej
1 szklanka ulubionych, sezonowych owoców, np. malin, truskawek, porzeczek, borówek
Przygotowanie:
Jaja umyć, osuszyć, a następnie ubić jajko i żółtka z cukrem.
Miękkie masło, ubite jaja, serki homogenizowane i mleko w proszku zmiksować. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować.
Galaretkę rozpuścić w 800 ml wrzącej wody. Przestudzić. Odlać 100 ml do moczenia biszkoptów.
Biszkopty moczyć w przestudzonej galaretce i układać w formie średniej wielkości jeden przy drugim. Następnie wyłożyć masę, a na niej ułożyć owoce.
Na koniec wylać (po łyżce, żeby nie zrobiła się w masie dziurka) tężejącą galaretkę i odstawić na ok. 1,5 godz. do lodówki.